perjantai 4. lokakuuta 2013

Emäntänä Olga

Eilen postiluukusta tipahti mukavaa postia, kun Suomalaisesta tilaamani emäntänä Olga - kasvisruokaa koko perheelle kasvisruokakirja vihdoin tuli. Vihdoin siksi, että Suomalaisen toimitusajat on aika arvoituksellisia, yleensä menee reilu viikko, joskus jopa kaksi, vaikka netissä lukisi toimitusaika 3-5 päivää...


Läpi selailun jälkeen kirja osottautui ihan kelpo hankinnaksi ja aikakin on passeli, kun lihatonta lokakuuta vietellään. Tilasin siis tämän kirjan ennenkö edes tiesin koko lihattomasta :D Kirjassa on tosi helppoja ohjeita ja yksinkertaisista raaka-aineista tehtyä perusruokaa. Ei mitään erikoisjuttuja ja ainakin mun mielestä kaikki tarvittava löytyy jokaisen lähikaupasta. Luulen, että tulen käyttämään lähes kaikkia lämpimän ruuan reseptejä tässä kuussa ja tietysti myös sen jälkeen ;)

Lähiaikoina kokeiluun menee ainakin porkkana-soijapihvit ja puolukkapullat, nam!



Tänään syötiin soijabolognesea, joka löytyy myös kirjasta. Oli kyllä tosi hyvää ja isoveikkakin luuli syövänsä jauhelihakastiketta, niin en viitsinyt asiaa korjata, ettei ennakkoluulot olisi iskeneet ja ruoka muuttunut pahan makuiseksi..! :D
Soija ei sinänsä ole mikään uusi tuttavuus, vaan olen käyttänyt sitä aiemminkin, esim. makaroonilaatikossa, mutta se on vaan jotenkin unohtunut meidän ruokavaliosta parin vuoden ajan.. :)


Soijabolognese (6 hengelle)

4dl tummaa soijarouhetta
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
2tlk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
3tl paprikajauhetta
2tl kuivattua basilikaa
2tl kuivattua oreganoa
2tl intiaanisokeria
suolaa, pippuria
ripaus chiliä

500g pastaa
juustoraastetta
oliiveja

- Kaada soijarouheen päälle sen verran kuumaa vettä, että rouhe peittyy ja annan rouheen turvota muutama minuutti.
- Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli runsaassa öljyssä pannulla. Lisää soijarouhe. Jos rouhe on vetistä, puristele siitä nestettä käsin pois ennen pannulle laittamista.
- Paista soijaa hetki, lisää sitten tomaattimurska ja mausteet. Hauduta vähintään 10 minuuttia. Tarjoile pastan, juustoraasteen sekä oliivien kera.

***

Tänään siis neljäs päivä lihatonta lokakuuta menossa, eikä ole vielä mitään ongelmia olla syömättä lihaa. Pari kertaa olen meinannut laittaa vahingossa kinkkua leivälle, mutta ei ole onneksi kerennyt suuhun asti!
Hankaluuksia on tuottanut vaan, se että pitää tarkemmin ennen kauppaan menoa miettiä mitä aikoo kokata, kun en osaa vielä oikein lonkalta ostaa kaikkee tarvittaa pelkkään kasvisateriaan.. :)

H ja pojat on sen verran mukana kun haluavat, eli syövät varmaan jotain (lihallisia)puolieineksiä, silloin kun olen iltavuorossa, jos en ole tehnyt ruokaa valmiiksi ja muuten samaa mitä itse kokkaan. H on ottanut lihattoman ihan hyvin vastaan, eikä aijo kuulemma vaatia mitään lihamureketta kesken kuukauden (sen näkee sitten! ;D).
Tarkennuksena vielä, että meidän lihattomaan kuuluu kyllä kala, kananmuna ja maitotuotteet. Aijon syödä myös lihaa, jos me mennään jonnekin kyläilemään ja siellä sattuu olemaan liharuokaa tarjolla. Muu vaatisi jo liikaa viitseliäisyyttä ja enemmän harrastaneisuutta, että saisi tarpeeksi monipuolista ruokaa valmistettua.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että lihaton lokakuu sujuu hienosti! :) Täällä vähän samanlaisia fiiliksiä, hyvin on mennyt, mutta vähän enemmän saa pohtia kauppalappua.

    Kiitos myös tuosta kirjavinkistä - kasvisruokakirjoissa on aika monesti tällaiselle sekasyöjälle aika vieraita ainesosia, joita ei ihan peruskaupasta saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lueskelinkin että teillä on aika samanlainen lihaton menossa :) Onhan tää kiva kokeilu ja pistää miettimään yleisellä tasollakin omia ruokailutottumuksia.

      Kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos on vähänkään kiinnostusta lisätä kasvisruuan määrää omassa ruokavaliossa! :)

      Poista